• Welcome to the Two Wheeled Texans community! Feel free to hang out and lurk as long as you like. However, we would like to encourage you to register so that you can join the community and use the numerous features on the site. After registering, don't forget to post up an introduction!

HONDA XR650L OWNER'S SIGN IN

Joined
May 22, 2013
Messages
2,167
Reaction score
1,087
Location
Thorndale, tx
First Name
Ed
Last Name
Baker
couple of past iterations for me...
 

Attachments

  • xr.jpg
    xr.jpg
    484.7 KB · Views: 22
  • XRL side.jpg
    XRL side.jpg
    446 KB · Views: 21
Joined
Jan 6, 2009
Messages
1,190
Reaction score
132
Location
Cedar Park, TX

Jeff S

Forum Supporter
Joined
Feb 21, 2011
Messages
2,257
Reaction score
929
Location
Austin
First Name
Jeff
OK friends, I need mechanical diagnostics help. Again...

I had the left crankcase over off the bike, which requires taking off the starter gear cover, and have also done a valve check. I'm certain that somewhere in this process, I manually cranked the engine backwards - clockwise. The service manual says "don't rotate clockwise" - but oops. I did. I think this somehow affects the auto-decompression?

The problem I'm facing is that, now fully re-assembled, when I push the starter button - it just goes "click" - as if the battery is dead and doesn't have the juice to make the compression stroke.

I can turn the engine over by hand with what seems like normal compression resistance. Battery is fully charged and starter spins like I'd expect if I remove one of the starter gears.

So: does it seem plausible that rotating the engine backwards at some point got this into a state that has defeated the auto-decompression valve? If auto-decompression IS broken - would the engine just not turn over with the starter motor at all? I thought some folks remove this auto-decompression stuff entirely?

What's my next diagnostic step?
 
Joined
May 22, 2013
Messages
2,167
Reaction score
1,087
Location
Thorndale, tx
First Name
Ed
Last Name
Baker
You may have set the valves a bit off, but the click you experience seems like a dead battery. You dont need to pull side covers off to set valves if i remember. Just observe the timing mark per the literature. I think you have a dead/weak battery. If you want to backtrack, do a quick valve check, rotating the engine with the rear wheel it top gear and spark plug out. If valves check out, id get a new battery. I suppose you can check voltage on it but it seems fine unless under load. I dont know that moving the engine backwards can screw up the auto decomp, but perhaps others are more knowledgeable.
 
Joined
Nov 10, 2009
Messages
630
Reaction score
96
Location
10 miles from Mexico
First Name
Zeke
Last Name
Mtz
Wow...that issue is way over my head.

I got another issue, in that I removed the carb and cleaned it, but then I had the parts scattered for awhile. I've put it together some and it starts, it idles great but bogs down when throttle is given gas quickly, if tends to not bog down as much if gas is given slowly. So I got extra rubber lines and not sure where they go, anybody have a diagram or picture of both sides or an overview of how it should be normally put together?
 
Joined
Mar 5, 2015
Messages
7,079
Reaction score
4,327
Location
Thorndale TX
First Name
Clay
Wow...that issue is way over my head.

I got another issue, in that I removed the carb and cleaned it, but then I had the parts scattered for awhile. I've put it together some and it starts, it idles great but bogs down when throttle is given gas quickly, if tends to not bog down as much if gas is given slowly. So I got extra rubber lines and not sure where they go, anybody have a diagram or picture of both sides or an overview of how it should be normally put together?
What happens if you warm it uo then leave choke on ? Will it rev quick. ^^^^
 
Joined
Mar 5, 2015
Messages
7,079
Reaction score
4,327
Location
Thorndale TX
First Name
Clay
I would order new jets fro I use Rocky Mountain ATV and clean carburetor. Change out gas and new sparkplug and make sure all vacuum lines are sealed. I use a stock air cleaner. I had a foam one come apart, . Mine runs a lot better after installing the de-smog kit. You can just clean your jets but they are cheap.
Let us know what you find.
The nature of these bikes is until warm thar sputter and all have a dead spot unless thet have a pumper carb. It's easy to live with. I love my 650L
 
Joined
Jul 13, 2011
Messages
4,091
Reaction score
2,199
Location
League City, Texas
First Name
Jay
Last Name
Birdsong
See if you can find a place that sells welding supplies and pick up a torch tip cleaner. A lot of auto supply stores may have them as well as hardware stores or you can order one from Amazon. They are typically less than $10 and are the best thing to clean jets with. It does sound like the carb still needs cleaning some more, even though you did it already. I run a pumper carb and not sure where all of he vacuum lines attach the the stock carb.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: JMZ
Top